Föräldragruppen

Alldeles snart ska vi iväg till föräldragruppen på MVC för första gången. Spännande! Undra vad vi får göra å så!

Imån ska vi till barnmorskan och mäta magen och lyssna på den lille Kotten. Ska bli kul att se hur snabbt hjärtat slår. Det sägs ju att pojkar har låga hjärtljud medans flickor har lite högre oftast! Det stämmde på min mamma iaf!

v 22

Nu har barnet blivit ungefär 19cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 500g. Barnet har fått en dygnsrytm. Det både sover och är vaket. Antagligen är det som mest livligt när du vilar dig. Svettkörtlar har utvecklats och huden är inte lika genomskinlig. Naglarna är fullt utvecklade och fortsätter att växa. Hjärnan växer mycket snabbt och speciellt den del som ligger mitt i hjärnan - germinal matrix. Dess uppgift är att tillverka hjärnceller fram till att barnet är fött och försvinner sedan. Barnets hjärna fortsätter dock att växa fram till fem års ålder.

Navelsträngen fäster fortfarande långt ner på buken.

Fett inlagras under huden.  Hudens talgkörtlar fortsätter att producera fett som tillsammans med avstötta celler och hår blir vernix caseosa (fosterfett) som täcker huden. Fosterfett är viktigt för hudens fortsatta utveckling, annars skulle fostervattnet påverka huden.

image20

titta, det ser ju ut som en färdig bebis redan!veckans bild v 21

image19

v 21

Denna veckan har varit en riktig turvecka!
Vi har fått sålt våran lilla Toyota Aygo och köpt en jättefin Reunalt Megane kombi där både Harrys bur och barnvagnen får plats. Jättebra pris på bilen och den drar bara 0,61 även fast den är så stor!

Idag fick vi dessutom veta att en kvinna ville byta sin 3:a mot våran lilla 2:a. Den ligger precis nedanför där vi bor nu! Så bebisen ska få en alldeles eget rum. Det ska bli så mysigt att inreda det!

Jag är i vecka 21 nu och då ser bebisen ut såhär i magen:

image15

Det ser riktigt mysigt ut faktiskt! Fast det kan inte finnas så mycket att göra där hehe.

image18

Såhär ser magen ut på kvällen med en massa mat i sig=)Idag övade jag lite när jag var barnvakt åt Oliwer. Han är 4 månader ungefär och skötte sig exemplariskt!

image16

Men vad är detta för en liten människa? Oliwer tyckte att Pulver var riktigt festlig att dra i öronen och nackskinnet! Pulver ver mer än nöjd med behandlingen och lämnade inte Oliwers sida så länge han var här!

image17

Sedan kom Anders hem å gullade lite också!
vecka 20

Veckans bild

image13

Bara två dagar kvar tills halva graviditeten är avklarad! Hoppas jag inte blir för stor senare!

image14

På kvällen vecka 20!


Fredag

Bebisen sparkar å håller på dagarna i ända å nu även på natten. I morse vaknade jag av att den lilla kotten sparkade i magen. Antagligen eftersom jag lite försktigt mosade den när jag sov på mage...hehe stackaren.

Funderade lite på en sak idag...Först längtar man till v 12, då missfallsrisken minskar rejält. Sedan längtar man till rutinultraljudet, så man får se att den mår bra och är frisk. Efter det längtar man till v 23 då bebisen kan räddas om den skulle råka födas...Det är det jag längtar till nu!
Vad längtar man efter sedan? Att den ska komma ut?

Kul att så många läser i bloggen föresten! Lämna gärna en liten kommentar så jag vet vilka ni är!

image10

Anders v 20. *kunde inte låta bli* haha

Lite info vecka 20:
Ungefär vid den här tiden är det dags för ett nytt besök hos MVC. Modern märker att barnet rör sig alltmer och det går ibland att se dess rörelser. Livmodern växer alltmer och skjuter fram magen. Det kan hända att naveln börjar puta ut, i sådant fall kommer den att göra det tills förlossningen. Bröstkorgen växer och det kan vara mycket bekvämt med en justerbar BH.

Ditt barn är 14-16cm långt från huvud till stjärt och väger ca 350g. Barnet är fortfarande mycket litet men växer snabbt och är nu halvvägs. Nu följer en kritisk fas i utvecklingen av sinnesorganen - hörsel, syn, känsel, smak och lukt. Äntligen kan barnet höra och känna igen din röst. De olika sinnesorganens nervceller utvecklas nu i sina specifika delar av hjärnan. Nybildande av nervceller har trappats ned något, och koncentreras istället till utveckling av komplicerade förbindelser mellan nervceller som krävs för funktioner som minne och tänkande. Bär du på en flicka finns det redan omkring två miljoner ägganlag i äggstockarna. Barnet kan nu njuta av att sträcka ordentligt på armar och ben, eftersom nervsystem och muskler har utvecklats tillräckligt för att det ska vara möjligt.

image11

En lite ful bild på hur det ser ut inne i magen hos bebisen.

image12

Den kan även se ut som en tomte!


Härliga bilder

Jag hittade några helt underbara bilder på Bullar och barn på Fabian och Majas sida. http://www.freewebs.com/fabianthebull/index.htm

Jag lånade några, men det finns många mer fina bilder på deras sida!

image7

Så fint å mysigt kort som gör en glad! För man är ju lite orolig över hur det ska gå med Harry. Han är ju världens snällaste, men som alla bullar lite klumpig när han leker.

image8

En mysstund i soffan! Behöver jag nämna att man inte behöver filt i soffan när man har en bulle i huset?

image9

Alla vill träffa den nya familjemedlemen såklart!

Tack igen för lånet av bilderna http://www.freewebs.com/fabianthebull/index.htm


v 19

Ny vecka ny bild.
Nu känns det som att det händer mycket med magen. Den blir hårdare och hårdare i och med att livmodern växer sig större.
Bebisen puffar omkring helatiden nu. Ibland är magen alldeles sne när bebisen ligger mer på ena sidan.

Nu ska vi åka och kika på en filmkamera som är ett måste när man har barn.

Hoppas också att vi hittar en ny större lägenhet snart!

image5

image6

Såhär ser den lille Kotten ut nu! Helt otroligt att det är en liten färdig människa som bara ska växa till sig lite!

Rutin Ultraljud

Idag har vi varit på rutin ultraljud och "träffat" kotten igen! Den var sååå fin och allt såg normalt ut. Den börjar bli stor nu, men tänk så långt den har kvar...Barnmorskan sa att den var ungefär 18 cm från topp till tå och vägde ca 150g. På bara 22 veckor ska den växa till 50cm och ca 3500g. Snacka om växtvärk =)

Den sög på tummen/fingrarna helatiden nästan. Det ska bli kul att se om den gör det när den kommer ut också!

Jo, vi fick nytt förlossningsdatum också. Det blir den 9 juni.

image3

Kotten i profil. man ser en knuten hand och lite knän också.

image4

Och här suger den på tummen.

När barnmorskan mätte lårbenen tyckte jag att jag såg en snopp men Anders tyckte absolut inte det och tror fortfarande på en liten flicka. Någon av oss kommer ju ha rätt...Vem får tiden utvisa!

Köpte gaviscon mot halsbrännan idag...blä


v18

Tiden går och magen blir större! Kul att den börjar synas på riktigt nu!
På torsdag är det dax för rutin ultraljudet på Östra sjukhuset. Ska bli sååå spännande att se den lilla Kotten igen. Vi får hoppas att vi inte ser könet på h*n eftersom vi bestämt oss för att det kommer bli mer spännande att få den överraskningen när det är dax att komma ut i värden istället.
Pojke eller flicka spelar inte någon roll, bara ungen är frisk. Men jag tror det är en pojk, känner det på mig liksom. Å Anders tror på en liten flicka!

image2

Redan vecka 18. Just nu när jag satt här och uppdaterade bloggen såg jag för första gången hur magen buktade ut när bebisen levde rövare därinne.

-------------------------------------

6/1-08 Detta måste vara en sjövild bebis som bor inne i min mage! Buffar och knuffar och har sig.

V17

I denna bloggen skriver vi om hur det är att vänta på den lille Kotten som ligger i min mage, hur det går hos barnmorskan vad vi köper mm.
Vi lägger ut bilder på magen varje vecka också!


image1

Kotten har börjar sparka och rulla runt där inne nu! Tom Pappa känner det utanpå. Jättemysigt!

RSS 2.0